Goed speelgoed kiezen!

Als je kinderen speelgoed laat kiezen, kiezen ze altijd op uiterlijkheden. Speelgoed waarmee ze door televisie of reclamefolders kennismaken, moet het hebben van uiterlijke kenmerken.
Een kind let namelijk op:

  • Licht
  • Beweging
  • Geluid
  • Kleur
  • Grootte van de doos en grootte van het speelgoed
  • Losse onderdelen
  • Details

Ze moeten nog leren om door de buitenkant heen te kijken, om te bedenken wat zij er zelf mee kunnen doen, of het bij hun manier van spelen past (inplaats van dat zij hun spel hierbij aan moeten passen). En of de verrassing leuk blijft ook nadat de verrassing uitgepakt is. Kinderen kiezen voor speelgoed dat prachtig is om te hebben, meer voor het krijgen dan om mee te spelen. Kinderen laten kiezen is hetzelfde als kinderen vragen wat we zullen eten vandaag .

Voor een keertje helemaal niet erg……..maar niet goed en gezond voor iedere dag!

Ouders kiezen speelgoed op de volgende kenmerken:
Prijs- duurzaamheid- kinderwens- pedagogisch- jeugdherinnering- mijlpaal. Bij het uitzoeken van speelgoed telt meer dan kwaliteit, smaak en prijs, de ouder wil nl. ook goed kiezen als opvoeder. Uit de keuze moet liefde blijken, begrip voor wat een kind wil en kan, maar ook wat de gever van het kind verwacht, waartoe hij stimuleren wil en wat hij zelf mooi, goed of leuk vindt.

De invloed van de prijs van speelgoed hangt mede af van de waarde die de gever hecht aan spelen. Aan wat hij/zij zelf belangrijk vindt of als kind graag wilde hebben. Omdat mensen van twintig jaar en ouder al veel ervaringen in het leven hebben opgedaan, zijn zij snel gevoelig voor wat ‘ nieuw ‘ heet te zijn. Zij verliezen soms uit het oog dat voor hen vertrouwde en bekende dingen, voor kinderen een heel nieuwe eerste ervaring kan zijn. Verwachtingen, verplichtingen en herinneringen spelen bij het kiezen van speelgoed door volwassenen een minstens even grote rol als de afweging van concrete feiten als prijs, kwaliteit, duurzaamheid en speelwaarde.

Sommige ouders zijn onzeker in de zoektocht naar speelgoed en zoeken aanknopingspunten in de reclamefolders, grote stapels ( want dan zal het wel goed lopen en goed zijn ), in aanbiedingen en in de door kinderen aangegeven wensen.

Weloverwogen speelgoed geven behoort bij de praktische uitvoering van opvoeden. De opvoeder heeft de verantwoording om open te staan voor wat spelen voor een kind kan betekenen. Het kind moet speelgoed aangeboden krijgen dat bij hem past, waardoor hij gestimuleerd wordt en de ruimte krijgt om zelf dingen te ontdekken. Maar ook hier geldt, net als met de keuze van de warme maaltijd, het mag ook weleens zomaar iets leuks tussendoor zijn. Een goed combinatie van beide opvoedstijlen is natuurlijk het allerbeste !!!!